Och Gud skapade kvinnan

När jag läser Lili von Wallensteins Och Gud skapade kvinnan har jag hela tiden Paz de la Huertas röst i huvudet. Åtminstone den röst hon använder i rollen som Lucy Danziger i Boardwalk Empire. Släpigt sexkittenish.

I Och Gud skapade kvinnan  talar Eva Braun från botten av sitt hjärta. Det är andra världskrigets sista dagar, det är bunkerdagar, det är dagar av nedräkning och avslut. Medvetet eller omedvetet berättas Eva Braun sitt livs historia. Eller den historia Lili von Wallenstein har valt att ge henne. Det är ju inte en biografi utan en roman.

Likheterna med Lucy Danziger slutar inte vid rösten. I likhet med henne är Eva Braun en kvinna som älskar överdåd, lyx och pälsar. Dessutom älskar de båda en man med makt. En man vars motiv inte är de renaste och vars kärlek inte är självklar. De klamrar sig fast vid den lilla kärleken de tror sig få. De dras till förödmjukelsen. Och de låter sig åtrås av alla män som kommer i deras väg.

Lili von Wallensteins bok är slående. Den kryper under huden. Den låter dig inte bara fortsätta läsa. Den tvingar dig att tänka.
Ett lysande ny bekantskap i min bokhylla. Vi ses snart igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s