Denna tid är alla tider

Tillbringade helgen tillsammans med Jeanette Wintersons ny roman Stengudarna.
Det är något visst med den kvinnans böcker. En vilja att berätta om alla tider som en och samma, vilket är både lite besvärande och perfekt.

I Stengudarna befinner vi oss i en framtid som kan vara förfluten tid. En science fiction historia som utspelar sig då dinosaurierna vandrade på den blå planeten. En berättelse om en planet som håller på att förintas sig själv, utveckla sig bortom behovet av sin egen existens. Låter det måhända bekant?
Invånarna på planeten, Orbus, upptäcker en ny planet, den blå planeten, som i mångt och mycket liknar deras egen, men som är obebodd så när som på några dinosaurier.  Den styrande falangen på Orbus bestämmer sig för att kolonialiser den blå planeten och börja om på nytt.
Problemet med dinosaurierna avhjälps med en välplaceras meteorit.

Jag charmas väldigt mycket av Wintersons språk. Av hennes önskan att skriva om skrivandet.  Om hennes varningsfingrar om hur vi behandlar vår värld. Av den spirande passionen som är ständigt närvarande.

Jag tycker kanske inte att Winterson når hela vägen fram med Stengudarna. Den är ingen Passionen eller Tyngd, men det är bra nog.
Den historiska historien om den som lämnas kvar när James Cooks skepp reser från Påskön bortser jag från.
Den glänser inte tillräckligt starkt och blir den där lilla skavande, irriterande tvättlappen i den där nya snygga kjolen.

Ja, min biljett till Kulturhuset den 21/10 är köpt och betald.  Det hade den i och för sig varit även om det här hade varit årets tråkigaste bok.
Jeanette Winterson är min älskling, vad hon än gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s