Ett ögonblick är vi fria

I en av sina mest kända dagsedlar, Liten måndagströst, skriver Stig Dagerman ”En hel sekund i livet är mången broder fri”. Det är svårt för mig, snudd på omöjligt, att läsa Muriel Barberys Igelkottens elegans utan att den strofen ringer i bakhuvudet.

En stund i livet är människan fri att vara den man innerst inne är.

Det sägs att den som drunknar hinner se hela sitt liv passera i revy. Något mer skrämmande är svårt att föreställa sig; att dö med alla sina missade chanser inpräntade på näthinnan.

Att leva sitt liv fullt ut är snudd på omöjligt, speciellt om man har fasader att hålla uppe. Fasader är inte enbart något som skymtar på omslaget till Igelkottens elegans. I boken vimlar det av dem.

Renée är femtiofyra och lever till fullo upp till rollen som portvaktare i det fashionabla Rue de Grenelle nummer 7. Hon är butter, småfet, har en slö katt, tittar alltid på TV, äter tråkig husmanskost och hennes bildning är lika med noll.

Det är åtminstone den fasad Renée visar upp mot de boende i huset. Men Renée har ett annat liv. Ett liv hon inte låter någon i huset ana. Renée föredrar att läsa, ägna sig åt kultur och äta mat som är allt annat än tråkig.

Ett par trappor upp i huset bor Paloma.
Paloma är tolv år och dotter till en parlamentsledamot. Hon gör sitt bästa för att framstå som normalbegåvad när hon i själva verket har en intelligens som ofta överstiger hennes jämnåriga. Hon planerar att ta sitt eget liv på sin trettonde födelsedag eftersom livet ter sig som en fars.

Till sitt yttre vill Igelkottens elegans framstå som en enkel historia om människor, men även här bedrar skenet. Muriel Barbery har faktiskt lyckats skriva en tribut till livet. En livshyllning, om än i form av ett lågmält crescendo.

För Paloma och Renée hade livet kunnat gå sin gilla gång, halvt i det fördolda. Renée hade kunnat fortsätta gömma sitt sanna jag för världen. Paloma hade kunnat ta sitt liv.

En stund i livet är varje människa fri.
Se till att din stund är just nu. Och just nu. Och just nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s