Skrivmaskinen smattrar sin stridssignal

Annette Kullenberg skriver om sin väninna Marianne Höök. Kvinnan som med sin skönhet, stil och klass gjorde intryck på alla som kom i hennes väg. Hänsynslöst, kvick, kultiverad och ett offer för sina egna illusioner. Stark, svag och ett mysterium för alla som fanns i hennes närhet. Ett monster av förljugenhet är Marianne Hööks egna ord om sig själv och nog känns de sanna.
Nu nästan 40 år efter hennes självmord försöker Annette Kullenberg sig på att teckna en biografi över henne. Och det står snabbat klart att det inte är helt lätt att skriva om en kvinna som inte vill prata om sitt liv, sin bakgrund, sig själv.
Det är en fascinerande läsning om kvinnan som går sina egna vägar, rädd för att folk ska sluta tycka om henne.
Var hon Palmes älskarinna? Det mesta talar väl för det. Och plötsligt blev Olof Palme något mer mänsklig.
Kullenberg lyckas bra, för att inte säga, exceptionellt bra, när hon fabulerar fritt. När hon skriver om det som ingen vet något om. När hon funderar kring Marianne Höök och hennes uppväxt, om modern Ragnhild som på något sätt lyckas utplånas efter sin död. Lika bra är hon när hon beskriver kvinnan/skalet Marianne Höök. Den offentlige bilden av pennskaftet, ambassadrisen och modelejonet. Vacker som en dag, kylig som en natt.
Desto sämre blir det i intervjuerna. Jag kan inte för mitt liv förstå hur en rutinerad journalist som Annette Kullenberg kan komma på tanken att publicera intervjuerna i sin ”helhet”. Någon, om inte hon själv så åtminstone en redaktör måste väl ha sett det omöjliga i att låta sig själv ta så mycket plats i intervjuerna. Understundom blir det nästan pinsamt, speciellt när hon försöker tävla med Hööks barn om att förstå kvinnan mest eller till och med stå henne närmast.
Men trots allt, stunder som dem kan jag förlåta eftersom Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet. på ett hela taget är en studie i kvinnohistoria, sorg och längtan.
Starkt berörande och utan skygglappar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s